FÖREDRAGSPROGRAM
Årets Vegomässan kommer att erbjuda många spännande och inspirerande föreläsningar och debatter. Det kommer att finnas två föredragssalar, den stora som rymmer omkring 350 personer och den mindre som rymmer omkring 80 personer. Föreläsningarna ingår i entrépriset. Håll utkik, programmet för Vegomässan 2017 kommer under våren!
STORA SALEN
10.30 Maximera hälsovinster med vegansk kost
David Stenholtz
Hur kan vi komponera vår vegankost för att få ut största möjliga hälsovinst? Behövs det några tillskott? Hur stor vinst är det att äta växtbaserat? Är vinsten olika stor för olika sjukdomar? Dessa frågor och mer kommer behandlas under denna föreläsning med en titt på några studier och rapporter som tillkommit senaste året. Föreläsningen hålls av David Stenholtz från Läkare för Framtiden.
I samverkan med studieförbundet NBV
11.45 Djurrättsalliansen – Att göra skillnad för djuren
Malin Gustafsson
Djurrättsalliansen arbetar för djurs rättigheter genom att dokumentera, avslöja och bekämpa djurförtryck. Under flera år har Djurrättsalliansen arrangerat demonstrationer, föreläsningar, infobord, matudelningar och Sveriges största vegoevent – Vegomässan. Mest kända har organisationen blivit för att ha avslöjat nätverk som utnyttjar djur sexuellt, dokumenterat hundratals grisfabriker och filmat minkarnas lidande på pälsdjursfarmerna. Med små medel men mycket engagemang har de lyckats sätta fokus på hur vi människor behandlar andra djur och inspirerat tusentals att förändra sina vanor och välja en djurvänlig livsstil. Hör Malin Gustafsson berätta om organisationens arbete för en förändrad djursyn i samhället.
I samverkan med studieförbundet NBV
12.45 Legacy of legumes
Cecilia Mayer Labba
För att rädda världen måste vi förändra sättet vi äter på. Växtbaserad mat framhålls ofta som ett hållbart alternativ till animaliska produkter, vad innebär det och hur ska vi odla den nya maten? Är den gröna trenden ett hot mot svenskt jordbruk? Baljväxtforskaren Cecilia Mayer Labba berättar om hälsoaspekter, hållbarhet och svenska proteingrödor.
I samverkan med studieförbundet NBV
13.45 The Power of the Individual animal: my work with rescuing hens and acheiving change (ENGELSKA)
Lina Lind Christensen
I denna presentation kommer Lina berätta om sitt räddningsarbete med Frie vinger och om hon för första gången plockade upp sex uttjänta burhöns från en farm tillsammans med sin man och hur det senare utvecklades till en djurfrisstad som räddat livet på mer än 1400 hönor.
Lina kombinerar sitt räddningsarbete med att driva kampanjer för höns och kycklingar. Hon kommer berätta om vikten av att fokusera på enskilda individer och rädda dem kan göra en enorm skillnad samtidigt som arbetet att förändra för de miljarder djur som exploateras av människor. under presentationen kommer du även att få möjlighet att ”träffa” några av de hönor som Lina räddat när hon visar en video från sina räddningsinsatser.
Lina Lind Christensen är grundare av Frie Vinger som räddar och omplacerar höns från äggindustrin. Lina arbetar också som kampanjchef för den danska djurrättsorganisation Anima. Hon har en magisterexamen i filosofi och i sin avhandling undersökte hon olika begrepp om djurskydd. Hon bor med sin man, fyra räddade fåglar och 15 före detta burhöns i danska Odense.
I samverkan med studieförbundet NBV
15.00 Hur skapar vi en vegansk värld? (ENGELSKA)
Tobias Leenaert
En vegansk värld är möjlig, men den kanske inte kommer på det sätt som de flesta veganer tänker eller hoppas det ska. Både dagens samhälle och individer är idag otroligt beroende av användningen av djur. Att bryta igenom detta är förmodligen den svåraste sociala frågan som en grupp människor någonsin har gett sig på. Om vi ska lyckas så kommer det inte räcka med att ”Bli vegan för djuren”. Vi behöver alla medel till vårt förfogande. I det här föredraget föreslår Tobias att vår rörelse i nuläget behöver en en rejäl dos pragmatism och beskriver en strategi för att faktiskt göra en vegansk värld till en verklighet.
Tobias Leenaert bloggar på www.veganstrategist.org och är en van talare och strateg. Tillsammans med Melanie Joy håller han utbildningar för Center for Effective Vegan Advocacy (CEVA). Han är också grundare av ProVeg, en internationell pro-vegansk organisation med uppdraget att minska den globala konsumtionen av djur med 50% till år 2040. I juni kommer han även ut med sin bok ”How to Create a Vegan World: a Pragmatic Approach”.
Han bor i Ghent i Belgien tillsammans med sin partner, två hundar och åtminstone sex katter.
I samverkan med studieförbundet NBV
16.30 TRÄNA FÖR LIVET
Eva Sederholm och Kristian Thalin
Både Eva och Kristian brinner för träning som gynnar både människor som djur. På Vegomässan kommer de att prata om veganism i en värld där det ständigt talas om vikten av protein och hur du själv kan träna och bli bättre med hjälp av vegankost.
Eva är en av Sveriges mest meriterade Fitness-atleter på vegansk kost med flera finalplatser samt guld på Fitness galan 2016. Kristian har över 15 års erfarenhet som tränare och har arbetat med proffs inom olika områden som simning och MMA både i Sverige och USA.
I samverkan med studieförbundet NBV
LILLA SALEN
10.30 Så gör vi vego till norm!
Per-Anders Jande
Kampanjen Vegonorm uppmuntrar måltidsanordnare att servera vego som standard för att skynda utvecklingen mot ett samhälle där vegomat är normen. Många ideella organisationer har idag vegomat som standard på sina möten och event, liksom flera festivaler och skolor. Detta seminarium handlar om hur vi jobbar och om hur du kan aktivera dig för vegonorm på din skola, arbetsplats, förening, kommun och i din vardag.
I samverkan med studieförbundet NBV
11.45 Etiskt företagande – är det möjligt?
Nina Färdig
Vad gör du när du i vad som känns som en evighet letat efter skor som speglar din personlighet och också din etiska övertygelse? Du startar eget!
Möt Nina Färdig som sedan 2011 driver Green Laces – en framgångsrik butik som säljer etiska skor och accessoarer. En butik där allt är veganskt och all tillverkning skett med största möjliga hänsyn tagen till miljö och arbetsrätt. Nina delar nu med sig av sina erfarenheter av hur det är att driva ett modernt företag där etiken står i första rummet.
I samverkan med studieförbundet NBV
13.30 Veganska bakverk (ENGELSKA)
Sandra Sentjurin
Sandra Sentjurin är chefskonditor på Cakery by Chef Sentjurin i Estland. Tidigare har hon skapat mästerverk i bland annat Frankrike, Dubai och England. Hon spenderar större delen av sin tid i köket då bakverk är hennes hobby, jobb och passion i livet. På Vegomässan kommer hon att skapa otroliga bakverk framför publik och ge sina bästa tips på hur du själv kan skapa mästerverk.
Missa inte detta unika Sverigebesök av Chef Sentjurin.
I samverkan med studieförbundet NBV
15.00 Panelsamtal: En framtid utan djurförsök
Nadine Bergquist & Karin Gabrielson Morton
Efter år av kampanjer kom ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika inom EU 2013. Hur fungerar det i praktiken? Och går det att utföra forskning utan djurförsök? Hur kommer det sig att metoder utan djur får betydligt mindre forskningsmedel än djurförsök? Och vad händer med centret för alternativ till djurförsök? Frågorna är många och vi hoppas du kan få svar på några av dem i detta panelsamtal med Karin Gabrielsson Morton från stiftelsen Forska utan djurförsök och Nadine Bergquist från kosmetikaföretaget Lush.
I samverkan med studieförbundet NBV
16.15 Veganska kakor och glass
Karolina Tegelaar
Efter 12 vegansk bakböcker och över 500 utvecklade recept ger Karolina Tegelaar sina allra bästa tips och trix för att få perfekta bakverk. Vegansk glass är senaste projektet och det kommer föreläsningen fördjupas kring. Och vad passar bättre än det i början av sommaren?
I samverkan med studieförbundet NBV