FÖREDRAGSPROGRAM
Välkommen på våra många spännande och inspirerande föreläsningar och debatter under Vegomässan. Det kommer att finnas två föredragssalar, den stora som rymmer omkring 350 personer och den mindre som rymmer omkring 80 personer. Föreläsningarna ingår i entrépriset. Varmt välkommen!
STORA SALEN
11.00. Köttets miljöpåverkan och alternativ för en hållbar matförsörjning – Fredrik Hedenus
För klimatforskarna är det inget tvivel: kött- och mjölkkonsumtionen påverkar klimatet. Men vad finns det för politiska styrmedel för att minska den? Fredrik Hedenus är docent i fysisk resursteori på Chalmers och forskar om strategier för att minska matens klimatpåverkan. Han berättar om hur kors idisslande bidrar till växthuseffekten, vad gödsel gör med atmosfären och pekar på möjliga vägar mot en mer hållbar livsmedelsförsörjning.
12.15 Dokument inifrån: den svenska djurindustrin – Malin Gustafsson
Under flera års tid har Djurrättsalliansen dokumenterat svenska djurindustrier för att visa hur djur lever och dör med syftet att bli produkter åt oss människor. Bilderna och filmerna har kommit att ifrågasätta föreställningen att djur i ett land med ”världens bästa djurskyddslag” har det bra. Under denna föreläsning får du höra Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson berätta om varför det finns ett behov av dokumentationen och varför kampen för en förändrad djursyn är så viktig. Du får även chansen att ställa frågor och att se några av de individer som Djurrättsalliansen mött under de år som arbetet med att avslöja djurindustrierna har pågått.
13.30. Panelsamtal: Lägesrapport och framtidsspaning: hur ser det ut för veganmaten i restaurangvärlden?
Senaste åren har veganalternativen i svenska städer – och även till viss del på landsbygden – vuxit explosionsartat. Nya restauranger öppnas och fler konventionella krogar har vego som alternativ. Vad händer på insidan? Hur är det att jobba med grönsaker i en animalieälskande bransch? Är detta framtiden eller en övergående trend? Och vad säger gästerna om veganskt?
Moderator: Pia Hall, kokboksförfattare och journalist
Deltagare:
Anders Ramsay – vegokock som har ansvarat för den gröna menyn på nobelmiddagen och som vann Årets gröna kock redan år 1998. Höll nyligen i den veganska pop-up restaurangen Tenzo på Villa Talliden i Stockholm.
Maria Troive Lindell – en av två grundare till restaurangen Matapoteket som öppnade 2013 i Stockholm. De brinner för hälsosam mat och erbjuder raw food både på plats och som catering med slogan ”to make a change, start with your own plate”.
Maximillian Lundin – kock och kokboksförfattare som på senare år gått över till veganskt. Han driver restaurangen The Plant i Stockholm och håller veganska matlagningskurser via Restaurangakademin.
Sofia von Porat – vegoentreprenör, matskribent och kokboksförfattare. Hon driver Veganboxen, en prenumerationstjänst där veganska varor varje månad skickas hem till ens brevlåda.
Viktor Ingemarsson – en passionerad raw food- och vegankock som jobbat i kök runt hela världen. Under många år drev han restaurangen Jos Bar på Sankt Jörgen park och gav nyligen ut boken En grön kärleksaffär.
Linn Skoog – en av grundarna till den veganska krogen Blackbird i Göteborg. De var ett gäng aktivister som startade upp med hjälp av crowdfunding för att skapa den restaurang de själva hade saknat. Och de var tydligen inte ensamma om det – krogen är idag mycket populär.
15.00. Esther the wonder pig – Steve Jenkins och Derek Walter (engelska)
Det kanadensiska paret Steve Jenkins och Derek Walter adopterade minigrisen Esther. Problemet var att hon aldrig slutade växa. Hon blev allt större och större och visade sig komma från djurindustrin. Att Esther kom in i deras liv ledde bland annat till att de blev veganer och i dag driver de ett djurhem. Esther the Wonder Pig har över 750 000 följare på Facebook och nu gör hennes ”pappor” ett unikt Sverigebesök på Vegomässan för att berätta hennes historia.
16.30. Grönt och galet gott – Karoline Jönsson och Elenore Bendhel Zahn
De lever för det galet goda – och framför allt det gröna. Vegoprofilerna Karoline Jönsson och Elenore Bendel Zahn syntes i rutan i vintras då de i fem program gav tips på allt från mjukglass och tacos till hur man bäst gör sin egen ogrässmoothie. Vegorätt blev Sveriges första helvegetariska matlagningsprogram och på Vegomässan träffar vi Karoline och Elenore för en stunds samtal och lättare matlagning live. Hur hamnade de där de är idag? Hur kom det sig att det blev ett tv-program? Och vad är deras bästa tips nu när skördemånaden september står för dörren?
LILLA SALEN
10.30. Stark som en vegan – Victor Nilsson Lund (@victhevegan)
Victor Nilsson Lund, även känd på Instagram som Vic the Vegan, blev vegan efter att han sett dokumentärerna Forks over Knives och Earthlings. På Instagram följer över 25 000 personer hans konto där han delar med sig av en slags träningsdagbok och om vad han äter – allt för att visa att det går att bygga muskler på vegankost. På Vegomässan bjuder han på lite träningstips och berättar givetvis om sin favoritmat som vegan.
11.30. Hur ett litet företag förändrade världen, Adrian Ling, Plamil (engelska)
Företaget Plamil startade i England 1956 och hette då ”The Plantmilk Society”. Det var det första företaget i England – och ett av de första i västvärlden – som gjorde sojamjölk tillgängligt för allmänheten. Adrian Lings pappa var en av grundarna och han har varit vegan sedan födseln. Idag driver han själv företaget och besöker Vegomässan för att dela med sig av ett stycke vegohistoria. Han minns hur de i början brukade leverera mjölk i glasflaskor till kunderna och hur de skickade med flygblad om lidandet inom mjölkindustrin.
12.45. Köttfria dagar och vegetariska kommuner – så skapas vegonormen – Petronella Wadle
Kampanjen Vegonorm jobbar för att vegomat ska vara standard på skolor, äldreboenden, sjukhus, arbetsplatser och i hemmen – och de har medvind. Petronella Wadle från Vegonorm berättar om arbetet och ger förslag på hur man kan gå tillväga för att själv utmana köttnormen i sin närmaste omgivning, i kommunen, på arbetsplatsen och i samhället i stort.
14.00. Hidden no more – how virtual reality opened up factory farms and slaughterhouses for everyone to see. – Toni Shephard, Animal Equality (engelska)
Organisationen Animal Equality driver kampanjen iAnimal vars syfte är att visa upp den verklighet som köttindustrin inte vill att du ska se och som i vanliga fall är gömd från allmänhetens ögon. Med hjälp av ett virtual reality headset hamnar du på nolltid inne på ett slakteri. Det är en kraftful upplevelse som verkligen påverkar de personer som testat den. Toni Shephard från Animal Equality berättar om iAnimal och hur de även arbetar med att dokumentar och avslöja djurens situation i olika djurindustrier.
15.15. Protein, kalcium, B12, järn – och hur nyttigt är egentligen soja? – David Stenholtz
Är du nybliven vegan eller bara nyfiken på hälsofördelarna med vegansk kost? Vi bad sextiotusen djurrättsintresserade personer att skriva ner sina frågor kring veganmat och hälsa. David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i Läkare för framtiden, har svar på dem alla och några till.
16.45. Djurförtrycket sett i ljuset av nazismen – Henrik Wig
Den judiske författaren och nobelpristagaren i litteratur, Isaac Bashevis Singer skrev att ”i förhållande till djuren är alla människor nazister”. I den nyutkomna boken Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter undersöker författarna Pelle Strindlund och Henrik Wig det påståendet. Henrik Wig, även gymnasielärare i filosofi och svenska, kommer till Vegomässan för att dela med sig av bokens innehåll. Han ger en lärorik inblick i nazismens historia och ideologi och ögonöppnande exempel på likheter med de grundläggande tankegångar som bär djurförtrycket.