Lite goda nyheter från cafét var det här! Vi har glädjen att meddela att tre av våra främsta Malmöbloggare kommer att baka godsaker till vårt härliga café. Och inte nog med det, för deras bakelsepengar kommer att gå oavkortat till någon form av organisation, kampanj eller dylikt som sysslar med djurrätt. Det kommer att bjudas på riktigt lyxiga sötsaker som våra besökare alltså kommer kunna avnjuta med riktigt gott samvete! Men pass på, för dessa sötebröd kommer endast att finnas i begränsad exklusiv upplaga. Eftersom vi är ena nyfikna rackare kunde vi inte hålla oss till själva dagen för mässan utan ville ha en lite tjuvkik på personerna bakom bloggarna. Därför kommer de och deras bakelser att presenteras en dag vardera, så håll utkik precis här så du vet vad du har att se fram emot 7:e december. Först ut i bloggens rampljus är Vegankrubb och exakt vad de ska baka och var pengarna ska gå presenterar de här nedan i en liten intervju.

Hej! Vill ni börja med att berätta lite vilka ni är?
Vi är Björn & Hanna Gadd, en matgalen duo från Malmö som numera är förstärkt av den lovande talangen Silje, vår dotter som är 18 månader gammal. Vi har tagit en paus från det avancerade bloggandet, och satsar mer krafter på att briljera på vegansk vardagsmat som alla tre gillar. Tillsammans håller vi också på att ta fram en vegansk kokboks-app med ett svenskt företag.

Vegankrubb.se har ju funnits länge och från början var Björn ensam bloggare. Om ni ser tillbaka från dag ett, hur har bloggen utvecklats fram till idag?
Från början fungerade bloggen som en matdagbok, med en ytterst smal publik bestående av en handfull vänner och Björns föräldrar. Eftersom det vid den här tiden, våren 2005, inte egentligen fanns några andra veganbloggar, blev det ganska snabbt en välbesökt blogg. När vi flyttade ihop för några år sedan, kom det sig ganska naturligt att vi började blogga tillsammans, eftersom vi lagade och åt all mat gemensamt. Vi kom också ganska snabbt underfund med att vi kompletterade varandra bra i köket, och så även på bloggen. För tillfället går det ganska lång tid mellan inläggen, men vår receptbank är fortfarande välbesökt.

Ni ska baka till Vegomässans café och donera era bakelsepengar till valfri organisation eller dylikt som sysslar med djurrätt, vilken har ni valt och varför?
Björn:
Jag har valt organisationen Sea Shepherd. Det är den mest inspirerande och radikala djurrättsorganisation jag stött på. Deras arbete som sker långt borta från medias ljus, är väldigt viktigt och väl värt att stödja.
Hanna: Jag har valt att stödja Naturskyddsföreningens arbete för våra svenska rovdjur. Naturskyddsföreningen har bl a stoppat licensjakten på varg och arbetar med att stärka våra rovdjursstammar. Att stötta detta arbete blir ett sätt för mig att be om ursäkt å människornas vägnar för den åverkan vi gör på djuren och naturen.

Kanske det mest spännande av alla: vad ska ni baka?
Björn kommer att göra Cookies med apelsin, chilirostade nötter och mörk choklad och Hanna göra Maffig chokladkola med lakrits och viol.

Vad händer i veganbloggsvärlden just nu som är värt att tipsa oss andra om?
Överhuvudtaget läser vi inte jättemånga bloggar för tillfället. Det blir mer att man står i bokhandlarna och tittar i nya kokböcker, som tyvärr ofta är dåliga. Eller så tar man en sväng på Instagram och kollar munvattnande veganmatsbilder där.

Hanna: Jag läser gärna Lilla Matdériven som drivs av eldsjälen Ann-Louise som arbetar med att inspirera och sprida kunskap om vegetarisk och hälsosam mat, oftast utifrån hennes barns perspektiv. En annan favorit som har hängt med länge är The Vegan Stoner eftersom jag älskar deras illustrerade recept.

Björn: Jag har alltid inspirerats mer av passionerade matlagare och deras inställning till mat, mer än själva recepten och bilderna. Min favorit just nu är därför inte en vegansk bloggare, utan en blandkostare som gör väldigt roliga recept, och alltid ger förslag på hur man kan göra recepten vego. Det är en kock från Malmö som heter Therese Svensson och bloggar på Svenssons mat.
En annan skåne-baserad blogg som jag gillar är Gröna Skafferiet.

Vad ser ni mest fram emot på årets Vegomässa?
Björn: Ett besök i Green Laces monter, där jag förhoppningsvis ska hitta ett par skinnfria Chelsea Boots.
Hanna: Det som gör mig allra gladast är när jag får upp ögonen för en produkt jag inte känner till sedan tidigare eller när kan handla produkter som inte finns lättillgängliga annars.

nyhanna